Tutkin tätä asiaa. Eli "itsenäisyyspäivä", Jom ha'atsma'ut  on tänä vuonna laskettu olevan juutalaisen kalenterin mukaan ljarkuun 5-6 päivä, eli tämän viikon tiistaina.

Mutta vuonna 1948 se ljarkuun 5-6 päivä oli toukokuun 14 päivä. Eli todellinen juhlapäivä pitäisi viettää siis toukokuun 14 päivä gregoniaanisen kalenterin mukaan.

Lisää tietoa siitä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Jom_ha'atsma'ut

     Aivan kuten voimme viettää Pesachia nykyjuutalaisen kalenterin mukaan tai sitten vuoden 30 jKr. kalenterin mukaan joka vuosi. Mutta myös jos näin pitää, se myös vaikuttaa koko juutalaisen kalenterivuoden loppuaikoihin ja juhlia, jotka ovat tismalleen samoilla paikoilla sen järjestyksen mukaan, kuin mitä oli vuonna 30 jKr. Ja silloin joka vuosi tarkalleen noudataan sitä järjestystä.
     Tosin Israelissa juhlitaan tulevana tiistaina, sillä heillä on vain se vuosi olemassa, heillä siis ei ole gregoniaasita kalenteria, ja siitä syystä he eivät juhli toukokuun 14 päivä. Joten voimme juhlia kumpanakin päivänä sitä! Heille siis toukokuu ei merkitse mitään, vaan heidän kalenterinsa määrittelee kaiken.
     Voidaan siis elää Pääsiäisen ajan, juhlimalla sitä kahden vuosijärjestelmän mukaan, eli groniaanisen kalenterin (=väärä)  tai vuoden 30jKr. kalenterin mukaan. Tai kolmantena vaihtoehtona noudattaa sitä juoksevaa kalenteria, mitä Israelissa vietetään tänäkin vuonna.
     Jos juutalainen Messiaaseen uskova viettää pääsiäistä, hän viettää sitä juutalaisen nykykalenterin mukaan, eikä vuoden 30 jKr. mukaan. Siinä tapauksessa hän saattaa juhlia haudasta ylösnousemuspäivää esim. torstaina, sen mukaan kuin ne päivät menee. Se ei siis ole heillä sunnuntai, vaan kolmas päivä nisankuun 14 päivästä lukien, riippumatta mihin viikonpäivään se lukeutuu.
     Pitääpä ensi vuonna harkita sitä, että pääsiäistäkin viettäisi täysin nykyjuutalaisen kalenterijärjestyksen mukaan, vaikka päivät eivät sijoittuisikaan siten, että haudasta nousemisen päivä olisi sunnuntai.
     Näin ollen voimme syyllä juhlia Israelin itsenäisyyttä huomis-illasta auringonlaskusta alkaen, samaan aikaan kun Israel viettää sitä. Se on siis pyhäpäivä heille ja meillekin se on tärkeä, mikäli rakastamme Israelia ja olemme siihen oksastetut!
     Kaikki on niin tavattoman yksinkertaista, kun vaan alkaa ottaa käyttöön juutalaiset juhlat ja ajanlaskut. Jumala ei säätänyt Raamatussa että alkakaa kuukausi tiistaista, vaan Hän sääti päiväyksen numerona.  Voimme  todellakin hyllyttää gregoniaasen kalenterin ja lakata juhlimasta sen järjestyksen mukaan. Myöskään Raamatussa ei käsketä juhlimaan Johannes kastajan syntymäpäivää. Näin ollen en koe tällä hetkellä sen viettämiseen mitään Raamatullista Jumalan tahtomaa tai säätämää syytä.
     Pitää tutkia vielä helatorstain historiaa, että mihin se perustuu, onko se Jumalan säätämä juhla, ja mikä sen merkitys yleensäkään on, se ei nimittäin ole edelleenkään selvä asia. Kaiken tutkinnan pohjalla käytän siis pääasiassa Raamattua ja juutalaista nykykalenteria.

Helatorstai: http://fi.wikipedia.org/wiki/Helatorstai

     Helatorstai lesketaan gregoniaanisen kalenterin mukaan niin että neljäkymmentä päivää sunnuntaista alkaen, jollloin Messias nousi haudasta, ja siitä syytä se ajoittuu torstaille. Mutta juutalaisen juoksevan kalenterin mukaan helatorstai voi olla  vaikka tiistai tai perjantai (kuten kiirastorstai) tai muu päivä, laskien Nisankuun 17:stä alkaen. Tätä järjestystä tulisi siis noudattaa. Pitäisi vain selvittää juutalaisen kyseisen kuukauden nimi ja päivämäärä, jonka voi asettaa joka vuodelle vakioksi pidettäväksi. Mutta Jumala ei tätä juhlaa säätänyt, silti sen viettäminen on hyvä asia.

edit