On todella ikävää kuulla sekä lukea aina siitä kun hengellisiä asioita arvostellaan ja halveksitaan. Milloin sellainen lakkaa?! Kuinka kauan elämme arvostelemisen - synnissä!? Raamattu sen sijaan kehoittaa arvostelemaan tai arvioimaan asioita hengellisesti - Pyhän Hengessä. Joka sekin on armoitus. Ei ihmisviisaudella, vaan Jumalan viisaudella.

Arvostelu tapahtuu Jumalan Hengen alaisuudessa. Se ei tapahdu omassa mielessämme, ei omassa älyssämme ja viisaudessamme. Ilman Jumalan Henkeä, jokainen arvostelu on väärä tulokseltaan. Hengellisiä asioita voi arvostella ainoastaan hengellisesti. Kaikki ne on tutkittava hengellisesti ja raittiisti. Niiden käsittely ei ole julkinen asia, vaan salassa tapahtuva asia. Joka sitten jaetaan seurakunnalle tiedoksi tai sitten yksityisesti, mutta sävyisyydellä.

On syntiä arvostella karismaattia asioita, Pyhän Hengen ilmenemismuotoja, armolahjoja, sitä että joku on Jumalan käytössä, sitä että joku on saanut erilaisen voitelun kuin toinen, sitä että joku on valittu Jumala ase, sitä että joku on pyhittynyt enemmän kuin toinen, sitä että joku pukeutuu ja elää moraalisemmin, sitä että jollakin on korkeammat kriteerit ja tavoitteet elämässä.

On syntiä kaivella ihmisen lihallista ominaisuutta esille. On syntiä tehdä hengellisestä - lihallista diagnooosia. On syntiä lihallistaa - hengellisyys. On syntiä mitätöidä kenenkään uskoa. On syntiä asettua Jumalaa vastaan. On syntiä halveksia Jumalan palvelijoita ja palvelijattaria, heidän Jumala-suhdettansa ja sanomaansa, kun sanoma on Jumalan Sanalle uskollinen.

- -- - - --- - -- - - -- --- - -- - -- - -- - - --- -- -- - -- ---- - -- - -- - - --- -- -- - --
1Kr 10:15. Minä puhun niin kuin ymmärtäville: arvioikaa te itse tätä, mitä minä sanon.
1Kr 12:10. toiselle voimatekojen vaikutukset, toiselle profetoiminen, toiselle
henkien arvioiminen, jollekin monenlaiset kielet, toiselle kielten selittäminen.
- -- - - --- - -- - - -- --- - -- - -- - -- - - --- -- -- - -- ---- - -- - -- - - --- -- -- - --

Arvostelussa ei ole seuraavia elementtejä mukana - katkeruus, viha, kauna, kateus, sääli, halveksunta ja voitontahto. Arvostelu tapahtuu Jumalan Sanan pohjalta. Aina kun on hengellinen asia arvosteltavana, tulee sitä lähestyä kunnioittaen. Arvostelun rinnalla tarvitaan myös parina arvostus.

- -- - - --- - -- - - -- --- - -- - -- - -- - - --- -- -- - -- ---- - -- - -- - - ---
1Kr 14:Profeetoista kaksi tai kolme puhukoot, ja muut arvostelkoot. Mutta jos
kaikki profetoisivat, ja joku uskosta osaton tai oppimaton tulisi sisään, niin hän
saisi nuhteita kaikilta, hän tulisi kaikkien tuomitsemaksi, ja hänen sydämensä
salaisuudet tulisivat tällä tavoin julkisiksi, ja niin hän kasvoilleen kumartuen
rukoilisi Jumalaa, tunnustaen että Jumala on varmasti teidän keskuudessanne.
- -- - - --- - -- - - -- --- - -- - -- - -- - - --- -- -- - -- ---- - -- - -- - - ---

Tätä jaetta (1Kr 14:29.) käytetään usein puolustuksena sille, että voidaan arvostella ketä Jumalan ihmistä tahansa. Mutta Raamattu ei kehoita arvostelemaan ihmistä, vaan Sanomaa. Ja tämä arvostelu tapahtuu Pyhässä Hengessä ja ymmärryksessä, joka on saanut valonsa Pyhältä Hengeltä. Ja sitä tutkitaan raittiisti Jumalan Sanan pohjalta.

Tämä arvostelu asia ei ole tuomitsemista. Vaan ennemminkin rohkaisua. Jos joku tuo esille sielullista sanomaa Jumalan Sanoman seassa, niin edelleen kehoitetaan tutkimaan Jumalan Sanaa. Jos arvostellaan profetiaa, niin vaikka siinä olisi sielullisuutta, niin kehoitetaan, jatkamaan armolahjan käyttöä. Palaute on profeetalle suuntaa antava ja rohkaiseva. Tälläinen arvostelu on mahdollista tapahtua vain Pyhässä Hengessä.

Myöskään Raamattu ei kehoita arvostelemaan ylistämistä, kielilläpuhumista, Pyhän Hengen ilmenemismuotoja ihmisessä tms... Muistatte ehkä Miikan joka halveksui kun hänen miehensä, David karkeloi ja ylisti Jumalaa. Ja Jumala salli hänen tulla lapsettomaksi. Hän arvosteli ja paheksui aitoa ylistystä Jumalalle. Jumala näkee ja tietää kaiken.

Jos arvostelet Pyhiä asioita, arvostelet Jumalan valintoja. Ole silloin varovainen, asetut Jumalan tielle. Voit silloin menettää elämässä monia siunauksia ja hengellisiä rikkauksia, mitä Jumala voisi sinulle muutoin uskoa. Mikäli haluat olla Jumalan käytössä ja Jumalan työtoveri, luovu tästä synnistä.

- -- - - --- - -- - - -- --- - -- - -- - -- - - --- -- -- - -- ---- - -- - -- - - --- -- -
Jh 7:24. Älkää tuomitko teeskennellen, vaan tuomitkaa oikeudenmukainen tuomio."
- -- - - --- - -- - - -- --- - -- - -- - -- - - --- -- -- - -- ---- - -- - -- - - --- -- -

[ Raamattu2005 [ http://www.nettiseurakunta.net/2005/ ]
¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨*¨