Ensiviikko on hyvin tärkeä PESACH- viikko !!!

LÄHDE: http://israel-apu.org/kirjat/messpaas.html  [-omia lisäyksiäni-]

  • Torstaina , Nisan-kuun 8. päivänä, kuusi päivää ennen pääsiäistä, Jeshua oli Betaniassa Lasaruksen kotona aterialla (Joh. 12:1-3, 7).
  • Seuraavana päivänä eli perjantaina , Nisan-kuun 9. päivänä, Jeshua ratsasti Jerusalemiin vangittavaksi, kuten pääsiäiskaritsalle kuuluikin (Joh. 12:12-14). 
  • Jeshuan viimeiset opetukset Jerusalemissa ennen pääsiäistä ja ristinkuolemaa (Matt. 26:1-2).
  • Pääsiäisateria opetuslasten kanssa tiistai-iltana, Nisan-kuun 14. päivänä iltahämärässä (Luuk. 22:1, 7-20). Heprealainen iltahämärää tarkoittava ilmaus "bein arbaim" tarkoittaa iltojen välissä, joka mahdollisti pääsiäisenvieton jo yhtä iltaa aikaisemmin kuin muu Jerusalemin kansa. Pääsiäispäivä, Nisan-kuun 14. päivä, oli Jeshuan kärsimysviikolla tiistai -illasta keskiviikko iltaan. Toisen tulkinnan mukaan Jeshua noudatti essealaisten kalenteria, jossa pääsiäinen oli yhtä iltaa aiemmin (eli tiistai-iltana)  kuin Jerusalemin papiston kalenterissa (essealaisten mielestä Jerusalemin paisto oli rappeutunut kalenteria myöten).
  • Tiistai iltana, Pääsiäisaterian jälkeen, Jeshua meni Getsemanen puutarhaan rukoilemaan verta hikoillen, Hänet vangittiin, kuulusteltiin, ruoskittiin ja pilkattiin läpi yön, keskiviikkoaamuun asti (Mark. 14:26, 32, 43-46).
  • Keskiviikko  -aamuna neuvosto kokoontui ja tuomitsi hänet ristiinnaulittavaksi. Jeshua, Jumalan Pääsiäiskaritsa, ristiinnaulittiin mitä todennäköisimmin siis keskiviikkona , Nisan-kuun 14. päivänä, pääsiäispäivänä, klo 9 aamulla, pimeys tuli yli maan klo 12 ja Messias antoi henkensä klo 15 (Matt. 27:1-2, Mark. 15:25-37).
  • Keskiviikko -illan hämärtyessä, Nisan-kuun 14. päivän eli pääsiäispäivän päättyessä, Nisan-kuun 15. päivän ja happamattoman leivän juhlaviikon ensimmäisen päivän eli juhlasapatin alkaessa, Messias haudattiin kalliohautaan, jossa Hänen ruumiinsa lepäsi kolme päivää ja kolme yötä (3.Moos. 23:4-8, Mark. 15:42-46, Matt. 12:40, Mark. 8:31, Luuk. 24:6-7).
  • Messiaan ylösnousemus tapahtui viikkosapatin päättyessä, lauantai-iltana, auringon laskiessa, viikon ensimmäisen päivän alkaessa, esikoislyhteen heilutuksen päivän alkaessa, jolloin Messias nousi kuolleista esikoisena kuoloon nukkuneista (3.Moos. 23:9-16, 1.Kor. 15:20-23). Viikon ensimmäisen päivän aamuna, eli sunnuntaiaamuna Jeshua ilmestyi ylösnousemusruumiissaan mm. Marialle (Matt. 28:1-9).

Apostolien tekojen maininta ja Paavalin ensimmäisen Korinttolaiskirjeen teksti osoittavat, että alkuseurakunnan aikana pääsiäinen ja sitä seuraava happamattoman leivän juhla oli normaali käytäntö alkuseurakunnan uskovilla.

KANNATTAA LUKEA KOKO KYSEINEN DOKUMENTTI LÄPI PERUSTEELLISESTI!

Juutalaiset pyhäpäivät: http://www.jewish-cultural-yeshiva.com/Vuodenpyh.html

Juutalaisessa kalenterissa ei ole viikonpäiviä, ne luotiin (nimitettiin) vuonna n.177 jKr. Juutalaisessa kalenterissa viikonpäivät menivät; ensimmäinen, toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes ja seitsemäs. Kuukausi vaihtui aina silloin, kun kuu oli ensin pimentynyt ja alkoi taas tulla esille. On tutkittu että vuonna 30 jKr. kuunrytmi oli yhtenäinen tähän aikaan, eli pääsiäisen viikonpäivät osuivat yhteen tämän ajan kalenterijärjesyksen kanssa, niin että silloinkin tiistaina oli kiirastiistai, kuten se on tänäkin päivänä. Jumala siis ajoitti, asiat sillä tavalla, että Messias nousi ylös lauantai- iltana sapatin jälkeen ja näin ollen Hän oli tasan kolme yötä ja päivää haudassa (kolme täyttä vuorokautta). Jeshua syntyi n.4 vuotta eKr.
 
Tänä vuonna siis saamme aivan samana viikonpäivänä olla osallisia Pesachiin [ei kuitenkaan], kuin silloin kun Jeshua oli maan päällä. Toki Pesachilla, on paljon suuremat taustahistoriat takana. Mutta päämerkitys meille on se, että Messias Jeshua sillloin täytti Jumalan uhrilunnaat edestämme, ja saamme sitä muistella ja juhlia. Mutta myös Vanha Liitto on tämän esikuvaa, ja sitä saamme myös muistella tämän asian kanssa rintarinnan. 
 
(Tahtoisin saada tähän lisää valaistusta vielä, että voisin sen piirtää lukijoille oikein havainnollisesti ja selkeästi eteen. Taustoja on tutkittava paljon, siksi että tulee yhteneväinen vahva dokumentti.)
 

 
Ja Jumala kutsui valkeuden päiväksi, ja pimeyden hän kutsui yöksi. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, ensimmäinen päivä. (vuorokausi alkaa illasta)


3. Puhukaa koko Israelin kansalle ja sanokaa: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenisäntä itsellensä karitsan, yhden karitsan joka perhekuntaa kohti. (Nisankuun 10 päivä = torstai 29.03-07, Jeshua Jumalan Karitsa ratsasi silloin Jerusalemiin.)
6. Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä. (Nisankuun 14 päivään asti = 02.04-07 maanantaiehtoolla)


14. Ja tämä päivä olkoon teille muistopäivä, ja viettäkää sitä Herran juhlana; sukupolvesta sukupolveen viettäkää sitä ikuisena säädöksenä.

16. Ensimmäisenä päivänä pitäkää pyhä kokous ja samoin myös seitsemäntenä päivänä pyhä kokous. Mitään työtä älköön tehtäkö niinä päivinä; ainoastaan se, mitä kukin tarvitsee ruuaksi, ainoastaan se valmistettakoon. (nisankuun 14 ja 20 päivä nisankuuta = 02.04 maanantaina-ehtoosta alkaen ja 08.04 sunnuntaihin asti)

18. Ensimmäisessä kuussa, kuukauden neljäntenätoista päivänä, ehtoolla, syökää happamatonta leipää, ja niin tehkää aina saman kuun yhdennenkolmatta päivän ehtooseen asti. (nisankuun 14 päivänä = 02.04-07 maanantaina)


1. Kuusi päivää ennen pääsiäistä (14 nisanpäivä) Jeshua saapui Betaniaan, jossa Lasarus asui, hän, jonka Jeshua oli herättänyt kuolleista. 3. Niin Maria otti naulan oikeata, kallisarvoista nardusvoidetta ja voiteli Jeshuan jalat ja pyyhki ne hiuksillaan; ja huone tuli täyteen voiteen tuoksua. (Kuusi päivää ennen pääsiäistä oli 8 päivä nisankuuta, eli tiistai 27.03)


Mutta tätä en sitten ymmärrä:

14. Ja oli pääsiäisen valmistuspäivä, noin kuudes hetki. Ja hän (Pilatus) sanoi juutalaisille: "Katso, teidän kuninkaanne!" (Pääsiäisen valmistumispäivähän on nisankuun 14 päivä, tänä vuonna 02.04.07, mistä valmistumispäivästä tässä siis oli kyse? eräs vastausmahdollisuus )


 
7. Puhdistakaa pois vanha hapatus, jotta teistä tulisi uusi taikina, niin kuin te olettekin ilman hapatusta — sillä onhan meidän pääsiäisateriamme teurastettu meidän puolestamme: Messias.
 


edit